maandag 14 oktober 2024

Welke kant gaat mijn studie op?

Met mijn huidige #Psychologie studie aan de #OpenUniversiteit heb ik een plan.
Als het me gegeven is tot en met een promotie-onderzoek Levenslooppsychologie met als grof onderwerp nu: "de betekenis van oude vriendschappen, en hoe (be)houd je ze?, op hoge leeftijd".

Geregeld wordt me gevraagd of ik hier ook de "hetero van de homo" kant in meeneem.
[Met de "hetero van de homo" bedoel ik hen, die een heterorelatie startte en waarin onderweg de ander (plotseling/onverwachts) uit de kast kwam/komt of daar op een of andere manier over dubde/dubt.]

Voor deze groep, de "hetero van de homo", die ik nu eenmaal vanuit mijn eigen leven (her)ken, heb ik mijn debuutbundel "Helaas niet voor mij" geschreven en uitgegeven.
Er is dit Heterocoachblog, een HeterocoachYouTube kanaal en een website heterovandehomo.nl, die ik rond het einde van het jaar eindelijk bijwerk. Ook mijn dagen hebben 24 uur ;-)

Vanavond zat ik weer te studeren (ben nog wel een tijdje bezig voor ik mijn propedeuse Psychologie heb ...) in de cursus "Inleiding in de gezondheidspsychologie".
Op dit moment studeer ik over "De aard en symptomen van pijn" en "Omgaan met en controleren van pijn".

Ja, dan gaan mijn gedachten toch terug naar alles wat ik gehoord, gelezen, gevoeld en ervaren heb van en als "hetero van de homo".

De eerste echte herkenning heb ik in het boek "Mevrouw Couperus" ervaren. Daar schreef ik november 2009 een bericht over op Damespraatjes onder de titel "Een bekende relatie met invoelbare uitdaging".
Er is nog altijd een omgevouwen oortje op pagina 72 van mijn boek waar geschreven wordt over "de drie treden en het badhuis" ... Lees het boek ... "Mevrouw Couperus"!

Veel recenter ontdekte ik pas de #poëzie van Hanny Michaelis. Hanny was met Gerard Reve getrouwd, Dat wist ik, toen ik haar poëzie ontdekte, nog niet. Zij zijn vanwege zijn homoseksualiteit ook uit elkaar gegaan, volgens de Biografie die ik van Hanny Michaelis  bij Uitgeverij Van Oorschot las.
Sinds enige tijd heb ik haar "Verzamelde gedichten" thuis. Bij het eerste openslaan, dat was op pagina 67, las ik een gedicht dat eindigt met :

"Langs de rechtlijnige straten
slaapwandel ik door de dag
met de regen van nu in mijn haren
en de steen van toen om mijn nek
."

Ik voelde direct, net als bij "Mevrouw Couperus" een intense herkenning en heb dat gedicht direct geraakt gedeeld met een dichteres, waarvan ik weet, dat ze dit herkent ...

Het feit dat ik over pijn studerend, direct naar mijn boekenkast liep en deze boeken pakte ...

De tijd zal leren welke verfijning er in mijn komende studietijd in mijn nog vele te ondernemen onderzoeken gaat komen.
Blijkbaar is de "hetero van de homo" ook nog altijd dicht bij mij ...

* Hanny Michaelis Verzamelde gedichten 9789028222144

* Sophie Zijlstra Mevrouw Couperus 9789025429171

* Helma Ketelaar Helaas niet voor mij 9789082986594

 

Foto Helma Ketelaar